Harald Ullman om Juholt i Dagens Opinion 

Pr-konsulterna: Håkan Juholt överlever bedrägeriavslöjandet
  
Pr-konsulterna Patrik Westander och Harald Ullman anser att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt överlever DI.ses avslöjande om att hans flickvän Åsa Lindgren dömts för bedrägeri.
 
Bedrägerierna har skett vid flera tillfällen på hennes arbetsplats på Fritidsresor. Till slut fick hon lämna jobbet. 
Hon fick villkorligt och dagsböter. I artikeln på DI.se ville ingen av dem lämna några kommentarer. Åsa Lindgren sa att hon inte är en offentlig person. På Håkan Juholts första arbetsdag som partiledare brakade alltså drevet loss.
 
Kommer Håkan Juholt att överleva det?
 – Bedrägeribrottet i sig är helt oproblematiskt, eftersom det inte gäller Håkan Juholt själv, men det bristande omdömet i hanteringen överraskar. Särbons bedrägeridom borde ha ingått i den samlade redovisning av skelett i garderoben som en partiordförandekandidat lämnar till valberedningen, säger pr-konsulten Patrik Westander.
Han funderar på om Socialdemokraternas valberedning ens kände till bedrägerierna.
 – Om bedrägeridomen varit känd av valberedningen så hade Socialdemokraternas pressansvariga rimligen gett Håkan Juholts särbo rådet att lägga alla kort på bordet och själv berätta om bedrägeridomen.
Patrik Westander underkänner också Åsa Lindgrens försvar i DI.se om att hon inte är en offentlig person. 
– Åsa Lindgren har valt att ställa upp på intervjuer och så att säga gjort sig själv till en offentlig person. Då var det också en självklarhet att en bedrägeridom förr eller senare skulle bli omskriven i media. Principen är enkel, lämna en så fullständig redovisning som möjligt från början och desarmera eventuella mediala avslöjanden.
Patrik Westander tror dock att Håkan Juholt klarar krisen.
– Avslöjandet om bedrägeridomen kommer att blåsa över snabbt, men hanteringen riskerar att väcka frågor om Håkan Juholts omdöme.
 
Även Harald Ullman, vd på Ullman PR, anser att Håkan Juholt kommer att överleva denna första mediekris.
– Ja, det gör han. Det är inte han som har utfört brottet. Och han svarar bra i de intervjuer han hittills gjort. Han kommer att klara det. 
 
Dock blir det inga applåder från S-medlemmar eller Socialdemokraternas högkvarter på 68an och flickvännens bedrägerihärva får han ha med sig i bagaget.
– Det blir en röd bock i protokollet och inte en guldstjärna. 
 
Harald Ullman vet inte säkert hur avslöjandet kommer att påverka Håkan Juholts möjligheter att vinna väljare.
– Det är svårbedömt. Men jag tror att det blåser över. Även om det hade varit bättre om valberedningen hade berättat detta då han nominerades. 
Han borde ha sagt det innan medierna hittade det. Nu blir det en hetare story.
Harald Ullman anser även att Håkan Juholt skulle ha svarat DIs reporter då han konfronterades med uppgifterna. 
– I ett krisläge bör man agera så snabbt det går. Man bör ha en krisplanering och ha tänkt ut en plan för hur man ska agera om det upptäcks. Att det skulle upptäckas var sannolikt eftersom om många på Fritidsresor visste om det och det sprids blixtsnabbt när någon får sparken för att ha begått ett bedrägeri.
 
 
Läs hela artikeln på Dagens Opinion här