Debattartikel i Dagens Media: Hycklarna på Westander 

 
Den prisbelönta, duktiga men tröttsamma PR-byrån Westander gör PR för sig själv genom att positionera sig som den öppna PR-byrån till skillnad från alla oss andra. De påstår sig vara för full öppenhet vid lobbyuppdrag. Indirekt har de positionerat sig som den moraliska PR-byrån.
 
Och visst byrån har moral, en dubbel sådan.
 
"Vi redovisar alla våra pågående lobbyuppdrag och långsiktiga publicitetsuppdrag på vår egen webbplats – men vi redovisar inte enskilda aktiviteter" säger Patrik Westander. Vad är det för öppenhet ?. Det är de enskilda aktiviteterna som är kärnan i PR-arbetet och om man menar allvar med öppenhet så borde man redovisa vad man gör. Men det gör inte Westander för det skulle kunderna aldrig acceptera.
 
Westander menar att man alltid ska redovisa uppdragsgivare vid kontakt med tredje part . Alla erfarna lobbyister gör också det i verkligheten utan att göra något stort nummer av det. Det är självklart eftersom t.ex. journalister och politiker inte är dumma och din trovärdighet som PR-konsult skulle förstöras snabbt om du försökte förstöra ditt kontaktnät genom dölja ditt syfte eller småljuga. Men varför göra sig märkvärdig på denna självklarhet. Ullman PR har flera uppdrag , som rådgivare till börsnoterade bolag. De vill inte att vi offentliggör det. Vår moral är enkel. Vi är lojala med våra kunder. Bolagen står själva för sina åsikter. Vilka som varit rådgivare är ointressant.
 
Ett klassiskt PR-trick, som Westander själva tipsar om är att dra in en kändis för att få tryck i de egna PR- aktiviteterna. Nu blev det Göran Persson. Westander menar att "GP blandar ihop sina roller som professionell lobbyist och tidigare statsminister när han opinionsbildar för JKL:s uppdragsgivare i försvarsindustrin." Vad har de för grund för det påståendet ? Så mycket känner jag Göran Persson att han aldrig skulle dagtinga med sina egna åsikter. Dessbättre om de sammanfaller med JKL:s kunder. Men att komma med förtäckta påståenden om att Göran Persson är köpt är en ynkedom. Och speciellt eftersom en av Sveriges värsta försvarsnihilister jobbar på just Westander. Vem lobbar Henrik Westander för genom att smutskasta Göran Persson ? Svenska Freds ? Som gjort allt för att förhindra att Sverige ska kunna skydda sig självt om Sverige hamnar i konflikt mellan stormakter i framtiden.
Och om man skärskådar en del medarbetare på Westanders egen moral kan man bli fundersam. Vad är det för moral att påstå, som Feministiskt Initiativs och dess riksdagskandidat som är enhetschef på Westander att det i grunden inte är någon skillnad mellan svenska män och talibanerna som river flickskolor och mördar flickskolelärare ??
 
Eller en annan av Westanders moraliska medarbetare , som arbetar för gröna bilister och menar att etanol är ett bra bilbränsle. Trots att det leder till att grödor i u-världen används till bilbränsle istället för till att odla mat och minska världssvälten.
Så coola ner nu Westander.
 
Harald Ullman