Säkerhetspolitisk Arena arrangerar seminarium och aktiviteter rörande säkerhet, brott och försvar. Här samlas säkerhetsföretag och organisationer tillsammns med inbjudna politiker, tjänstemän och näringlivsprofiler för att lyfta vår tids kanske viktigaste politiska frågor. Du är även varmt välkommen att testa vår skyddsrumssimulering som förra året vann Dagens Opinions pris Innovativast i Almedalen. Välkommen! 

Schema: 

Söndag 30/6

16.00 - 19.00 Invigning Säkerhetspolitsk Arena

 


Måndag 1/7

11.00 - 11.30 - Hur arbetar polisen för att få bukt med gängkriminaliteten?

Om: Hur ska polisen lyckas bättre med att förebygga gängkriminalitet i utsatta områden? Vad behövs för att få minska den organiserade brottsligheten?

Medverkande: Jale Poljarevius, Polischef

 

13.00 - 13.30 Försvarsberedningen - Hur ska partierna komma överens om försvarsfrågan?

Om: Det är en spricka i försvarsberedningen som är det mest långvariga blocköverskridande samarbete Sverige har. Men hur ska partierna komma överens?

Medverkande: Björn von Sydow, ordförande i försvarsberedningen, Socialdemokraterna 

 

14.00 - 14.30 Försvarsberedningen - Hur ställer sig oppositionen i försvarsfrågan?

Om: Det är en spricka i försvarsberedningen, det mest långvariga blocköverskridande samarbete Sverige har. Hur ska partierna mötas för att kunna säkra vårt land? Vad krävs för för att de borgerliga partierna ska kunna komma överens med regeringen om finansieringen av vårt försvar? Medverkande uppdateras

Medverkande: Allan Widman, riksdagsledamot försvarsutskottet, Liberalerna, Lars Thomsson, ersättare försvarsutskottet, Centerpartiet.

 

15.00 - 15.30 Bakgrundskontroller - Hur gör vi vård och skola till en trygg plats genom noggrann rekrytering?

Om: I en tid när falska utdrag ur belastningsregistret säljs på nätet och sexualbrottsdömda fortsätter att jobba inom både vård och skola blir bakgrundskontroller allt viktigare. Hur skyddar sig företag, organisationer och myndigheter från kriminella rekryteringar?

Medverkande: Victor Wallin, bakgrundskontrollsexpert, Verifiera AB, Zendry Svärdkrona, Gothia Protection


Tisdag 2/7

11.00 - 11.30 - Hur arbetar polisen för att få bukt med gängkriminaliteten?

Om: Hur ska polisen lyckas bättre med att förebygga gängkriminalitet i utsatta områden? Vad behövs för att få minska den organiserade brottsligheten?

Medverkande: Jale Poljarevius, Polischef

 

13.00 - 13.30 Krisberedskap - Hur viktigt är ett cilvilförsvar om kriget/krisen kommer? 

Om: Vi lever i ett samhälle som blir allt mer sårbart och i en tid där hot och kriser inte känner några gränser. Hur ska jag som civilperson hantera och agera om en eventuell kris uppstår? Är det något som går att förbereda sig för? Hur jobbar myndigheter och organisationer för att säkra min trygghet?

Medverkande: Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör MSB, Gunilla Nordgren, förbundsordförande, Civilförsvarsförbundet, Anders Forsberg, expertrådgivae nationell krisberedksom, Röda Korset 

 

15.00 - 15.30 -  Företagsbedrägerier - Hur förebygger man denna typ av brott?

Om: Mer än varannan företagare i Sverige uppger att de har utsatts för brott någon gång under de senaste två åren och polisen varnar ofta för företagsbedragare. Hur skyddar sig företag och organisationer mot brott inom organisationen? Vilka resurser krävs för att förebygga denna typ av brottslighet?

Medverkande: Natali Phalén, Generalsekreterare IMM, Institutet Mot Mutor, Jan Olsson, IT-brottsspeciallist, Polisens nationella opereativa avdelning NOA, Alexis Larsson, Säkerhetschef, Postnord
 

Onsdag 3/7 

11.00 - 11.30 - SOS Alarm - Hur fungerar det? 

Om: Hur arbetar SOS Alarm för ett tryggare samhälle? Vilket medel krävs för ett säkrare Sverige för både individ och organisation?

Medverkande: Maria Khorsand, vd SOS Alarm 

 

13.00 - 13.30 - Hur fungerar de svenska skyddsrummen - Vilka lagar och regler gäller?

Om: Det finns cirka 65 000 skyddsrum i Sverige som vid ett väpnat angrepp skulle ge skydd åt ungefär sju miljoner människor. Men hur fungerar egentligen skyddsrum och om krisen är ett faktum, var hittar jag mitt närmsta skyddsrum? Vilket ansvar har jag som fastighetsägare?

Medverkande: Tore Robertsson, vd, Skyddsprodukter i Sverige AB, Lars Püss, Riksdagsledamot, Moderaterna, Per-Arne Håkansson, Rikdagsledamot, Socialdemokraterna 

 

15.00 - 15.45 - Ändrade mediegrundlagar - Ska bara överheten ha tillgång till offentliga rättsdatabaser?

Om: 

Medverkande: Uppdateras löpande. Se officiella programwebben


Torsdag 4/7

11.00 -  11.30 Trots ökade resurser varför uppklaras inte fler brott?

Om: Hur ska polisen lyckas bättre med att klara upp anmälda brott? Vilka resurser behövs för ett tryggare Sverige?

Medverkande: Namn uppdateras, Polisen

 

13.00 - 13.30 Civilförsvaret - Hur får vi fler att engagera sig?

Om: Civilförsvaret är en mycket viktig del i Sveriges försvarsförmåga. Hur ser politiken på ett återinförande av det civila försvaret och vad kan göras för att få fler i civilsamhället att engageras sig för hjälpa till vid bränder, katastrofer och förberedelser om Sveriges hotas av krig?

Medverkande: Maria Khorsand, vd, SOS Alarm, Mikael Olergård, Civilförsvarsförbundet, Alexandra Anstrell, ledamot försvarsutskottet, Moderaterna 

 

Hela schemat finns även i Almedalens programwebb här